Concertnieuws

Drentse strijkersdag i.s.m. het NNO 14 mei 2023

Het Noord-Drents kamerorkest Divertimento organiseert zondag 14 mei 2023 samen met het Noord Nederlands Orkest een muziekdag voor violisten, altviolisten, cellisten en contrabassisten uit Drenthe en aanliggende provincies.

De muziek past bij het thema “Moederdag” en is specifiek voor strijkers geschreven. Wij spelen verrassende werken van de componisten Rosy Wertheim, William Grant Still en Clara Schumann. Coaching door strijkers van het NNO en het geheel staat onder de artistieke leiding van Kees van der Harst. Aanvang 10.30 uur en afronding met een openbaar concert om 16.00 uur.

Verdere informatie:

De dag is bedoeld voor strijkers vanaf 15 jaar en ouder. Zowel beginnende (3 jaar les) als gevorderde strijkers zijn van harte welkom. Ter voorbereiding van het afsluitende concert start de ochtend met voor iedere strijkersgroep een workshop o.l.v. een strijker van het NNO. Tussen de middag verzorgen de coaches een openbaar en gratis toegankelijk lunchconcert. ’s Middags is er een tweede gezamenlijke workshop en tot slot een openbaar slotconcert.

Inschrijfgeld is € 15.00 p.p. en van 15 jaar tot en met 18 jaar € 7.50 p.p.                      acoustic 1853573 960 720                                

Locatie: Podium Zuidhaege, Zuidhaege 2, Assen

Meer informatie bij Grietje de Jong, 06-14835008 of Evert Jan Willemsen, 06-13333428

Je kunt je hier aanmelden  (HELAAS!! VOL VOOR CELLISTEN, bij aanmelding plaatsen we je op de wachtlijst.)

De inschrijving sluit 25 april 2023.

Benieuwd wat we gaan spelen? 


Als eerste gaan we kennismaken met muziek van Clara Wieck - Schumann. Deze vrouw was meer dan echtgenoot van Robert Schumann. Als jong meisje werd ze door haar vader Friedrich Wieck opgevoed als muzikaal wonderkind, en al snel was ze al een begenadigd pianiste. Van jongs af aan trad ze op én componeerde ze. Helaas zat de tijdgeest tegen, een vrouw kon immers geen creatief genie zijn. Met Robert Schumann als echtgenoot maakte ze muzikaal een grote ontwikkeling door. Maar ze was ook kostwinner als pianiste, en werd ze moeder van zes kinderen. Ondanks haar volle leven en haar bescheiden opvatting voor haar componeerkunsten heeft Wieck-Schumann een indrukwekkende lijst met werken nagelaten, waaruit we gekozen hebben haar Prelude en Fuga opus 16. nr. 3 te spelen, in een arrangement voor strijkorkest.

Het tweede muziekstuk is een werk van William Grant Still, een componist en dirigent van Afro-Amerikaanse afkomst. Grant Still is de eerste componist van kleur wiens symfonie is uitgevoerd door een professioneel orkest. Ondanks dat hij niet van intellectuele afkomst was en in een Afro-Amerikaanse omgeving opgroeide was William vastbesloten zijn passie te volgen, en met succes; zijn naam is opgenomen in de Mississippi Musicians Hall of Fame. Grant Still gebruikt zijn afkomst in veel van zijn werken, waarin Afrikaanse en Afro-Amerikaanse invloeden duidelijk hoorbaar zijn.

De titel van het werk dat we gaan spelen sluit perfect aan op het thema van de dag; Mother and Child. Het is geschreven voor viool en piano, door de componist zelf omgeschreven naar strijkorkest, en bevat heerlijk stromende melodieën en warme samenklanken, die in de strijkorkest-versie prachtig tot uiting komen.

Het derde werk is van de Nederlandse Rosy Wertheim, een componiste uit de eerste helft van de 20ste eeuw, een van de eerste Nederlandse vrouwen die een professionele muziekopleiding genoot.

Rosy Wertheim was sociaal betrokken, gaf naast haar pianolessen aan het Amsterdams Muzieklyceum ook les aan kinderen uit de arbeidersklasse, dirigeerde een kinderkoor in een Amsterdamse volkswijk, en het Joodse vrouwenkoor van het Religieus Socialistisch Verbond in Amsterdam. Rond haar dertigste vertrok ze naar Parijs, waar haar huis een ontmoetingsplaats werd voor toonaangevende Parijse componisten, waaronder Honneger, Ibert, Jolivet en Messiaen. Daarna vestigde ze zich in Wenen en vervolgens New York, om in 1937 weer terug naar Amsterdam te komen. Tijdens de 2de Wereldoorlog moest Wertheim onderduiken vanwege haar Joodse afkomst, wist te overleven, maar overleed in 1947 aan kanker.

Wanneer Wertheim de Lanceloet, drie voorspelen scheef is niet precies bekend, maar we gaan ervan uit dat ze deze muziek in Parijs heeft geschreven. Het origineel is voor fluit, viool, altviool en cello. Wertheim maakte van het stuk ook een versie voor piano, en 2 versies voor strijkorkest.

Koningsdagconcert 21 april 2023 ‘Kroonjuweeltjes’

Dit voorjaar spelen wij een Koningsdagconcert met feestelijke muziek die echt bij Koningsdag past. Niet alleen muziek vóór vorsten - maar ook vàn vorsten die componeerden. Het concert ‘Kroonjuweeltjes’ vindt plaats in het Atrium van RTV Drenthe op vrijdagavond 21 april om 20.00 uur en duurt ongeveer een uur.

Het programma is:

*Anna Amalia van Braunsweig-Wolfenbüttel           Ouverture Erwin & Elmire

(1739-1807)

*Amalie von Preussen                                               4 Militaire Walsen

(1723-1787)

*Joseph Boulogne St. Georges                                 Sinfonia in D

(1745-1799)

*Reynaldo Hahn                                                        Le Bal de Béatrice d’Este

(1874-1947)

*Léo Delibes                                                              Le Roi s’amuse

(1836-1891)

*Georges Friedrich Händel                                         Watermusic No.2

(1685-1759)

RTV Drenthe

Beilerstraat 30 Assen

€15,- (incl. drankje)

Tot 18 jaar €8,-

Kaarten bestellen via Ticketkantoor of op de concertavond à contant aan de zaal te verkrijgen.