Historie van het orkest

Divertimento is ontstaan in 1971 in Zuidlaren. Verschillende artsen en verpleegkundigen van het psychiatrisch ziekenhuis Dennenoord ontdekten dat zij musiceren als gemeenschappelijke hobby hadden en besloten samen een orkestje te vormen. Het orkest was in die tijd letterlijk een kamerorkest, want er werd altijd gerepeteerd bij een van de artsen thuis. Bij hem werden ook de eerste tuinconcerten gegeven, vooral voor familie, vrienden en bekenden. De eerste optredens waren in de Ontmoetingskerk op het terrein van Dennenoord.

Het orkest bestaat dus 50 jaar in 2021.

Het is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een orkest dat vele optredens in en rond Drenthe verzorgt. De leden komen uit Groningen, Friesland en Drenthe. Hoogtepunten waren: een optreden met medewerking van pianist Louis van Dijk, het meewerken aan een CD van het koor Wijker Kunst  en de optredens met  verschillende solisten, zoals Martine van Stigt Thans, viool, Martin Grudaj, cello, Elena Malinova, piano en zangsolisten Judith Bouma, Nana Tchikhinashvili, Judith Sportel en Rosina Fabius.

Bizondere projecten waren ook het optreden met het koor Wijker Kunst, een tweetal voorstellingen met de schrijver Toon Telligen, die voorlas uit eigen werk en recent de begeleiding van de kinderfilm The Snowman.

Van 2009 tot 2013 werkte Divertimento mee aan het project 'Peter en de Wolf in het Drents', in samenwerking met verteller Harm Dijkstra, Drentse Taol en Kunst en Cultuur Drenthe. Bij dit project kregen basisschoolkinderen in Drenthe lessen die werden afgesloten met een concert waarin Peter en de Wolf werd verteld en gespeeld. Peter en de Wolf is uitgevoerd in de gemeenten Noordenveld, Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Westerveld, Midden-Drenthe en Assen.

In december 2016 vierden we ons 45-jarig bestaan. Ter gelegenheid van dit jubileum werd een boekje over de geschiedenis van het concert uitgebracht: